Cart
Custom content
<p>This is custom content</p>
Η ζυθοποιία Weihenstephan της Γερμανίας παράγει μπύρα από τον 11ο αιώνα
   02/02/2025 13:05:37     Home    Comments 0
Η ζυθοποιία Weihenstephan της Γερμανίας παράγει μπύρα από τον 11ο αιώνα

Οι σύγχρονοι ζυθοποιοί craft μπίρας έχουν πολλά να επιδείξουν, από καινοτόμες πρακτικές τεχνικές μέχρι χαρακτηριστικά γευστικά προφίλ και συστατικά υψηλής ποιότητας. Η αλήθεια είναι ότι, πριν από τη μαζική παραγωγή στη βιομηχανία μπύρας, οι περισσότερες μπύρες παρασκευάζονταν με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιώντας τοπικά συστατικά και πολλή βασική τεχνογνωσία. Από αυτή την άποψη, η ζυθοποιία Weihenstephan στη Γερμανία θα μπορούσε να θεωρηθεί ζυθοποιία craft πριν από σχεδόν χίλια χρόνια.

Ξεκίνησε επίσημα να πουλά μπύρα ως η Ζυθοποιία του Μοναστηριού Weihenstephan το 1040. Σχεδόν 500 χρόνια αργότερα, ο Βαυαρικός Νόμος Αγνότητας του 1516 εδραίωσε την αγνότητα της βαυαρικής και της μπύρας Weihenstephan περιορίζοντας τις ζυθοποιήσεις σε μόνο τρία συστατικά: κριθάρι, λυκίσκος και νερό. Όλους αυτούς τους αιώνες αργότερα, η ζυθοποιία εξακολουθεί να τηρεί αυτούς τους νόμους αγνότητας με τα τρία δηλωμένα συστατικά, καθώς και ιδιόκτητες ποικιλίες μαγιάς. Τώρα παράγει περισσότερους από δώδεκα τύπους μπύρας, συμπεριλαμβανομένων πρωτότυπων, ελαφριών και σκούρων σιταριών, καθώς και μη αλκοολούχων εκδόσεων και μιας μάρκας 1516 Kellerbier που τιμά την 500η επέτειο του νόμου αγνότητας.

Οι περισσότερες μαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της ιστορίας της ζυθοποιίας, αναφέρουν τη ζυθοποιία Weihenstephan ως τη παλαιότερη ζυθοποιία που εξακολουθεί να υφίσταται στον κόσμο. Λειτουργεί επίσης από την ίδια τοποθεσία του Βενεδικτίνου μοναστηριού όπου καλλιεργήθηκαν οι αρχικοί λυκίσκοι. Το ίδιο το κτίριο έχει περάσει από πολλές ενσαρκώσεις και ανακαινίσεις λόγω γεγονότων τόσο φυσικών όσο και αφύσικων, αλλά έχει επιβιώσει παρόλα αυτά. Το μοναστήρι βρίσκεται στο λόφο Weihenstephan με θέα το Άνω Βαυαρικό Οροπέδιο, τις Άλπεις και την ιστορική παλιά πόλη του Freising στα περίχωρα του Μονάχου.

Η ζυθοποιία Weihenstephan ανά τους αιώνες

Τα μοναστήρια στην Ευρώπη συνοδεύονται από ιστορίες ιστορίας και μυστηρίου, μερικές συνδεδεμένες με τη συνηθισμένη πρακτική του Μεσαίωνα για την παραγωγή κρασιού και μπύρας. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το μοναστήρι Weihenstephan και οι Βενεδικτίνοι μοναχοί του θα συμμετείχαν στην ζυθοποίηση, αν και μπορεί να το έκαναν νωρίτερα από άλλους. Στην πραγματικότητα, οικονομικά αρχεία δείχνουν ότι ο λυκίσκος καλλιεργούνταν μέσα ή κοντά στα κτήματα ήδη από το 768.

Δυστυχώς, το μοναστήρι Weihenstephan βρισκόταν στο στόχαστρο πολλών αντιπάλων για εκατοντάδες χρόνια. Από το 1085 έως το 1463, έπεσε σε λεηλασίες, πολέμους, πανούκλες, λιμούς, έναν καταστροφικό σεισμό και τέσσερις πυρκαγιές πλήρους καταστροφής. Κάθε φορά, οι μοναχοί ανασυντάσσονταν, ξαναχτίζονταν και συνέχιζαν τη ζυθοποίηση, επιστρέφοντας ισχυρότεροι ενώ βελτίωναν τις δεξιότητές τους. Το έτος 1803 ήταν μια καθοριστική στιγμή για το Weihenstephan, όταν το ίδιο το μοναστήρι διαλύθηκε και ολόκληρη η λειτουργία τέθηκε υπό τον έλεγχο του Βαυαρικού Κράτους. Αλλά η ζυθοποιία, ως συνήθως, συνέχισε. Είναι επίσημα γνωστή σήμερα ως η Βασιλική Βαυαρική Κρατική Ζυθοποιία Weihenstephan, αλλά εξακολουθεί να αποκαλείται συνήθως, και νοσταλγικά, με το πιο ταπεινό όνομα προέλευσης της Ζυθοποιίας του Μοναστηριού Weihenstephan.

Εκτός από τη ζυθοποιία, το πρώην μοναστήρι στεγάζει τώρα το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το οποίο απορρόφησε το πρώην Πανεπιστήμιο Γεωργίας και Ζυθοποίησης. Τώρα θεωρείται ένας παγκόσμιας κλάσης θύλακας για τη σύγχρονη τεχνολογία ζυθοποίησης, εκπαιδεύοντας φοιτητές από κοντά και μακριά. Όσο για την μπύρα, ωριμάζει σε κελάρια κρυμμένα περίπου 50 πόδια κάτω από τους κήπους του μοναστηριού, αναδυόμενη σε δοκιμασμένες στο χρόνο παρτίδες που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.

Comments

Log in or register to post comments

Χρησιμοποιούμε cookie στην τοποθεσία μας στο Web για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή όλων», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookie.